Prima întâlnire de lucru a coordonatoarelor lucrătorilor comunitari

În cadrul proiectului pilot finanțat de Fondul Global - Furnizarea de intervenţii integrate de suport comunitar în vederea depistării active şi a îmbunătăţirii aderenţei la tratament a cazurilor de tuberculoză ( TB), echipa Fundației Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS) s-a reunit cu echipele partenere: Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) și Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi - Drog Rezistentă (ASPTMR). Întâlnirea de lucru s-a desfășurat în perioada 21-23 august la Hotelul Mara din Sinaia și a avut ca scop instruirea dintr-o perspectivă integrată a echipelor multidisciplinare, a voluntarilor și experților medicali implicați în proiect din cele 5 județe (Argeș, Constanța, Dolj, Maramureș, Neamț) și Municipiul București.

 

Aceasta a fost prima ocazie ca echipele celor trei organizații partenere în proiectul pilot sa se cunoască, sa înțeleagă proiectul cu toate fațetele sale, tipurile de servicii oferite pacienților, circuitul pacienților în proiectele organizațiilor partenere, metodologia de alocare și referire a pacienților cu TB către serviciile TB disponibile în fiecare localitate din județele implicate în proiect.

 

De asemenea, s-au prezentat instrumentele de lucru, rolul și responsabilitățile echipelor județene privind metodologia stimulentelor ce urmează a fi utilizate în proiect. Prezentările s-au focalizat pe parteneriatul public-privat, între organizațiile neguvernamentale de profil, comunitate și sectorul public, pentru  acordarea serviciilor integrate de TB, precum și pe schimbul de experiență între participanți. Dna Lidia Onofrei, din perspectiva experienței sale extinse în domeniul asistenței medicale comunitare, a împărtășit experiența județului Botoșani în acest domeniu și a discutat cu participanții cu privire la  necesitatea întăririi întregului sistem de asistență comunitară la nivel național.

 

Echipele multidisciplinare au lucrat încă de la începutul întâlnirii pe județe, astfel încât sa gândească abordarea cazurilor împreună cu actorii principali, medicii coordonatori ai voluntarilor DOT și voluntarii DOT de la nivelul dispensarelor, psihologii și asistenții sociali din echipele multidisciplinare, educatorii între egali și coordonatorii lucrătorilor comunitari. Echipele au făcut exerciții practice utilizând baza de date a fiecărui județ, pentru a exersa alocarea serviciilor adecvate fiecărui caz.

 

În paralel cu lucrul în echipa extinsă, echipa Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate împreună cu coordonatoarele lucrătorilor comunitari au avut o serie de întâlniri pentru discutarea și clarificarea aspectelor practice referitoare la activitatea pe care acestea o vor coordona în cadrul proiectului, responsabilitățile specifice ale lucrătorilor comunitari, precum și pașii următori.